Club Excursionista DonaAlpina

Maria Benach Zubero

Tenim el gran privilegi de poder entrevistar a Maria Benach Zubero, una noia de Barcelona que amb només 12 anys ha aconseguit la segona posició en el campionat d'Espanya d'aquest any. Una jove promesa, entrenada a consciència per uns grans professionals de l'escalada i que segur que aconseguirà tots els reptes que es proposi.

Molts de nosaltres tenim els ulls posats en la Maria i anem seguin tot el que fa, els seus títols, les fotos que penja el seu pare, en Ramon Benach al Facebook. Estem encantades de poder dir que tenim entre nosaltres a una gran campiona. Maria, ets gran, molt gran....

Maria t’agrada el teu nom? Si es que no, digue’ns quin t’agradaria?
Sí, m’agrada molt!!!

Que fa una noia tan maca com tu pujant per la paret? Hi ha algu de la teva familia que també escali? Qui?

Huy ¡!!!! Ja, ja, ja,, no se com explicar-ho , hem fa sentir be una sensació de llibertat . Quant vaig  començar no escalava ningú a casa, pero ara tambe escala la meva germana petita.

Tens més germans? Quants? També escalen?
Sí, una germana de 6 anys es diu Julia, i també escala.

Quant fa que escales? Com vas començar?

Amb 6 anys, m’enfilava per tot arreu,  els meus pares van preguntar a un amic per  provar, i  vaig anar a un rocodrom de Sabadell “La Panxa del Bou”  em va agradar moltissim i ja no he parat d’escalar. Aquí vaig estar dos anys i després vaig estar tambe dos anys al Mcplaf d’Esparraguera.

Coneixes la Lyn Hill ? I la Catherine Destivelle?

A Lyn Hill sí, és la primera dona que va fer un 8a, la Catherine Destivelle no, però prometo mirar-ho!!!!!!!

Vols arribar a ser la campiona del món?
Bufff m’agradaria, però és molt difícil,  ha de ser “una passada”, perquè és com fer el cim.

Tens més admiradors al cole? Suposem que no hi ha gaires noies que competeixin.....Els nois deuen estar bocabadats, no?
Ja,ja,ja,.... a l’escola tinc amics que ho han provat , pero sóc la única noia del meu cole que practica aquest esport, però els meus amics i amigues sempre em  feliciten quant guanyo alguna compe i alguna vegada em venen a veure escalar.  

Tens un rocodrom a casa? On entrenes i quants dies a la setmana?

Uyyyyy no cap a casa!!!!!!, vaig a entrenar desde fa dos anys a Climbat la Foixarda amb la meva entrenadora Berta Martin i desde fa un temps segueixo el pla d’entrenament or9anic de David Macià, entreno 3 dies a la setmana, i els caps de setmana que no competeixo surto amb amics i la meva familia a roca.

Que menges per estar tan forta?
De tot !!!!

Passes molts nervis abans de sortir a competir? En que penses en l’estona que esperes ?

Sí, Molts !!!!!! No penso en res, només amb la via que haig de fer, memoritzant els passos.

Quin grau fas a vista? I assajat?
A vista uns quants 7a+ i un 7b i fa uns dies vaig conseguir fer un 7c assejat a Margalef.

Que és això del pegue? Que vol dir?
Els pegues són els intens que necessites per encadenar una via o un bloc.

Has probat mai la via llarga ? T’agradaria?
Sí que la he probat, vaig anar a fer una amb el Joan Olive a Montserrat , la Kraken a la pastereta i també he fet artificial amb David Palmada “Pelut”  també a Montserrat, La Cadireta;  amb els dos vaig gaudir moltíssim i segur que repeteixo.

Que t’agrada més la xocolata o el pernil?
Uffff la xocolata m’encanta, però l’any passat la meva germana i jo vam demanar als reis un pernil !!!!! Ja , ja, ja , així que no sabria que escollir.

Qui és la teva escaladora o escalador preferit?
M’agrada molt Urko Carmona el vaig veure competir l’any passat al campionat d’Espanya de paraescalada i em va encantar, desde les hores que el segueixo. També m’agrada Ramon Julian desde sempre la seva manera d’escalar i de fer els pasos llargs, ja que a mí tambe em costen per la meva estatura en comparació amb les meves companyes. De noies, la Coreana Jain Kim la vaig veure en l’últim campionat del món i em va agradar moltíssim.  Però qui és molts especial per mi és la meva entrenadora Berta Martí !!!

Moltes gràcies Maria per repondre les preguntes. Sobre tot, sobre tot, no perdis mai el teu somriure... diu molt de tú. T'estimem!

15 novembre 2014 by DonaAlpina