Club Excursionista DonaAlpina

Ester Ollé Ballús

Entrevistem a Ester Ollé Ballús, companya en la vida i d'escalades d'en David Palmada (Pelut).  A moltes de nosaltres ens transmet un sentiment d'enveja sana i d'admiració per la forma de vida que ha triat i sobre tot per la seva valentia i coratge.

Ester, t’imagines la vida sense el big wall?
Doncs mira, aixó no m’ho havia plantejat mai....però fa mig any vaig tenir un accident a la feina i vaig patir una lesió molt important al braç dret, que ningú sap dir-me com evolucionarà i ni que passarà... les ganes i les forces perqué evolucioni fins al final hi bé hi són, per tant, ara la meva vida és sense big wall però pensant en quan tornaré a poder fer....big wall!

has practicat una altre classe de vies (esportives, equipades, etc?)
Si, vies clàssiques i vies esportives, encara que les clàssiques són les que més m’atrauen

quan vas començar i com?
Doncs vaig començar al 95, feia un temps que havia conegut al Pelut i després de sentir-lo a parlar de l’escalda com me’n parlava i d’explicar-me les seves aventures de la manera que les explicava hem van agafar ganes de probar-ho a veure si era tan genial com explicava i mira!! encara hem dura!!

que opines de sobre equipament de les vies? creus que l’equipament a l’estil francès està bé?
Prefereixo no opinar sobre aquest tema. I l’equipament a l’estil francès la veritat no sé ni que és!

per que vàreu triar FISHER TOWERS per fer un homenatge a Pau Escalé?
La veritat és que no vam triar les Fisher Towers per fer-li un homenatge a en Pau, simplement teniem molt fresc l’accident i el teniem molt present en tot moment, inclús hi ha trossos de la via que la roca recorda al gel per la qualitat de les estructures, estructures fràgils, estructures que es trenquen i a més a més és com les dues cares d’una mateixa moneda, en Pau era tot lo extrem en gel i això és una via màxim extrem a la roca.

que opines de la pol·lèmica de Richard Jensen en decotar la vostra via fins l’A3? creus que la seva infelicitat la paga amb els demés?

Jo no hem considero una persona gens polèmica, però tinc opinió. Al mateix temps crec que en aquesta vida cadascú és lliure de fer el que vulgui, però si hi ha alguna cosa que penso que s’ha de tenir en el món de l’escalada és RESPECTE a les vies, als equipadors i a la resta d’escaladors.  És molt  fàcil, si vas a una via i no t’agrada el que veus te’n vas a casa i no passa res hi ha moltes vies per repetir, si no tens el nivell suficient baixes i quan el tinguis hi tornes, el que no pots fer és destrossar un itinerari i posar-te’l a la teva alçada i després dir: és una merda, és molt fàcil, això no ho trobo gens bé i penso que ningú ho hauria de fer, un ha de ser honest amb ell mateix i si no tens el nivell, ni les ganes, ni la motivació, no vagis a rebentar una via pel simple fet de buscar protagonisme i que et paguin les vacances que és el que aquest senyor ha fet. Aquest senyor amb molts dels seus actes és mal vist al seu país, jo l’únic que espero és que això no passi aquí.

que opines de la feina de la FEEC? fan bona feina o creus que hi ha gent lligada a la cadira?
Crec que amb els temps que corren no ha de ser tasca fàcil gestionar una federació amb tantes i tan diverses activitats, crec que fan una molt bona feina.

fas escalada en solitari? que ne penses sobre aquesta tècnica?

Des del meu punt de vista l’escalada que a mi m’agrada és la de compartir amb un company/a de cordada, no he fet mai escalada en solitari i a la vegada admiro moltíssim a la gent que ho practica. Estàs sol, tot recau sobre tú...montes i desmuntes els llargs, recuperes els petates, etc....i psicològicament també ha de ser no dur, duríssim!!

que diries a una noia que vol començar a escalar?

Doncs li diria que endavant!! que busqui bons mestres que n’hi ha molts i sempre disposats a ensenyar, i que disfruti de l’escalada i de la muntanya i que no és rendeixi!!

la via on mes has gaudit?
És difícil n’hi ha moltes, però potser la que podria dir que més la “Sueños de invierno “ al Picu Urriellu a l’agost de 2006. Va ser...fantàstic!!

la via on mes has patit?
Aquesta és fàcil!! Descaradament “Intifada” de Jim Beyer, a les Fisher Towers al 2008.

has pensat en la mort en algun moment penjada a la paret? per qui va ser el teu últim pensament en aquells instants?
Si que he pensat en la mort penjada en una paret...i en qui i què vaig pensar....doncs evidentment en la família i la gent a la que estimes i t’estimen!!  

un gran projecte en marxa o en somnis? quin?
Ara mateix el meu gran projecte és curar-me  bé i del tot!! llavors ja trobaré projectes i somnis aixó mai s’acaben!!! sinó malament!!

estàs orgullosa de ser dona? et canviaries per un home?
Estic MOLT orgullosa de ser dona i NO hem cambiaria mai per un home, és més... mai m’ha passat pel cap!!

creus que les dones poden ser tan o mes fortes que els homes (física i psicològicament)?

Mira....des de la meva humil experiència penso que físicament els homes per naturalesa ens superen en general, encara que de tant en tant hi ha alguna dona que està quasi al mateix nivell que els homes, però Psicològicament som molt més fortes les dones, molt més!!

5 maig 2013 by DonaAlpina