Club Excursionista DonaAlpina

Josep Mª Guitart (Xarli de Natura100)

En Xarli se l'ha de conèixer perquè no tenim manera de descriure'l... una persona com poques, amb una motivació digne d'admirar, una constància envejable i no pararíem de dir coses bones d'ell. Gràcies per estar aqui, amb nosaltres. T'estimem (y lo sabes...)

Quan vas començar en el mon de la muntanya i com?
Des de petit els meus Pares van observar que jo era molt inquiet i en van portar al psicòleg i els va aconsellar que anés a caminar per la muntanya, que això m’ha equilibraria i estaria més tranquil, dons si vaig començar a caminar primer de petit amb els meus Pares i desprès jo ja hi anava sol i passava moltes hores, això va provocar que m’aficiones a les pedres, desprès els minerals, als fòssils, a les plantes, els arbres, els bonsais i així tota una progressió que ja no a parat mai.

El teu fort es l’escalada i alguna cosa més?
Intento i m’agradaria molt, de fet i poso crec molta il·lusió amb l’escalada, perquè he descobert que a part d’escalar te una part també humana, els amics, la persona que t’assegura la vida, això crea uns vincles per la vida i trobo que de totes les especialitats que he provat és la millor per equilibrar-te mentalment i posar-ho a la practica a la vida diària, penjat a la roca, has de decidir, has de resoldre i has de tirar amunt, jo sempre he anat a la muntanya practica ment sol, fins que vaig crear el grup Natura100 i a traves d’ell he obert les portes a moltes situacions, aficions i amics, només per això ja val la pena.

Quantes hores entrenes a la setmana? En quina activitat?
Durant tota la setmana totes les tardes faig de 6 a 10 series de 15 repeticions de dominades, alternant la posició, encara que tot això es el resultat d’una progressió i tots els dimarts i dijous faig 2 hores de boulder i els caps de setmana vaig alternant, si un dissabte vaig a córrer cros per Montserrat uns 18 Kilòmetres, dons diumenge procuro anar a fer via llarga el temps que calgui i així sempre, si puc agafar permís de la feina, prenc els dilluns i normalment també el dedico a anar a corra a falta de trobar algú per anar a escalar, en conclusió aprofito qualsevol moment per fer una cosa o altre, no s’ha de parar mai si tens un objectiu.

La teva dona i filles practiquen l’escalada? T’agradaria?
tant la meva dona Marga, com la meva filla Mercè o un provat la meva filla Laia no ho ha provat, però no els hi agrada, diria mentida si digués que no m’agradaria, però han de fer el que més els hi ompli a elles i es sentin realitzades, no a tots ens a de valdre el mateix per sentir-nos igual de be o felicos.

Vius a Monistrol.. suposem que la teva passió la portes molt en dins.. canviaries el teu lloc de residencia?
La veritat es que amb la Marga hem parlat molt de viure al camp lluny del soroll i les multituds, de pagès per exemple, però a la nostre edat i sense tindran coneixements, ara mateix es un somni impossible, per una altre situació no canviaria mai per res, no serà fàcil que m’arrenquin del costat de la Montse, encara que una altre opció podria ser Collbató, El Bruc, etc, sempre ven a prop.

Coneixes tots els racons de Montserrat.. quin es el lloc on menys hi va la gent?
El lloc amb més màgia de tot Montserrat son Els Ecos i continua sent el més original, el més salvatge i on trobes i sens la llibertat més de tu a tu, es molt desconegut i amb accessos difícils, suposo que per això continua enganxant.

La teva agulla preferida? I la paret?
El Cavall Bernat es l’agulla que els meus ulls sempre en mirat amb més sentiment des de sempre i per suposat si tinc que triar una paret seria la de l’aeri, seguida de la dels Diables.

Has comptabilitzat les vies d’escalada que has fet?
Dons no, però podem contar unes 54 vies llargues per any i unes 100 d’esportiva, multiplicant-ho tot per quatre anys que va fer el setembre que escalo, dona unes 216 vies llargues i unes 400 d’esportiva, encara que això només son números

La via on t’ho has passat mes be? I la mes dura? I la que has passat mes por?
la via on ho he passat més be es la via Esparraguera quan la Karma en va convença que la tenia que fer de primer, en vaig sentir molt be de fer-ho i en va donar més força per seguir. La via més dura que he fet mai potser es l’últim llarg de la Mas Brullet, a la Paret de l’Aeri i la via a on he passat més por per la meva inexperiència es la Casas-Chani.

Creus que les dones poden arribar a escalar millor que els homes? Per que?
jo no se si poden escalar millor les dones o els homes, el que et puc assegurar que conec homes molt bons i dones molt bones, molt valentes i capaces com qualsevol home de superar el que sigui i sobre tot el jovent del sexe que sigui puja amb molt de gassss i força, encarà que jo prefereixo escalar amb dones.

El teu idol? I la teva idol? Sigui d’escalada o no....
jo la veritat no soc fanàtic de res en concret, però m’estimo molt als meus amics i amigues i miro de prop, per tant admiro molt a la Karma perquè es una dona valenta i decidida, la Isa Pozo, perquè es galàctica, al Blai Garcia, perquè te temple i tècnica i a mi m’aporta molt, al Jaume Escorsell per la seva saviesa i l’Alex perquè es un apassionat que ensenya sentint-ho amb al cor i a mi m’agradaria tenir algú de tots ells.

Que li demanaries a la vida?
Jo a la vida li demanaria acabar els meus dies i els de la meva família amb el màxim de salut possible i si continuo aixís dons una mica de diners per tapar forats no aniria malament (hipoteca, cotxe, etc.) com quasi la majoria de mortals

Un llibre, una pel·lícula i una cançó
m’agraden els llibres que m’ensenyin i m’aportin algú en general, les revistes Muy Interesante, Conocer, Sapiens, Gool Natura i Vertex, les pel·lícules no les segueixo ni m’agraden en especial i la musica m’agrada la Madonna, Alizee i la veu sensual i calida de Carla Bruni

Que t’emportaries a una illa deserta?
en una illa s’escala?, dons es molt difícil decidir això però si tingues que ser sol i portar una cosa dons el mòbil amb dades per connectar amb el món.

Moltes gràcies Xarli però no et perdonem que no hagis dit la trilogia de Matrix... no té perdó de deu...

14 desembre 2014 by DonaAlpina