Club Excursionista DonaAlpina

Juanto Fernández - Fitness Montjuic

Juanto Fernández, un gran amic del nostre Club i un gran professional de la psicopedagogia i d'entrenaments personalitzats. Amant de la Muntanya, de les persones, de l'amistat, de la natura i dels sentiments.
Ha escrit un Ebook "4 relatos breves para pensar", un llibre indispensable per tothom i que val la pena llegir.


Juanto, quan fa que ets entrenador personal? El títol d'entrenador personal és recent, de fet vaig fer el curs per donar un impuls i una certa "regulació legal" a una activitat que vinc realitzant en diverses disciplines (muntanya, arc, preparació física, psico-gym...)  des de fa uns quants anys tant per a grups com per a particulars.

Quina és la experiència més gratificant que has tingut? Personalment el dia que va néixer el meu fill. Professionalment el dia que vaig decidir plegar de la feina i crear el meu propi projecte, esportivament potser el SOLO al Toubkal...

Creus que la gent normal està en forma? Es refereix a normal quan algú no es prepara per una cursa, marxa, etc.. Molt poca gent està en forma. A nivells "generals" les estadístiques ens donen dades preocupants en nivells d'obesitat, sobrepés i malalties cardiovasculars... per no parlar de les psicopatologies com l'estress, ansietat i depressió que són les grans plagues del s.XXI.  Centrant-nos als esports de muntanya vaig llegir a l'informe MIDE 2012 que el 35% dels accidents a muntanya van ser per la falta de preparació física dels excursionistes (gairebé tots els accidents es van donar a activitats de senderisme) i un 33% a la sobreestimació de les pròpies possibilitats... Molta gent pensa que amb un Gore de 400€ i un piolo marca ACME ja està llesta per pujar a qualsevol cim, i s'obliden de la gran frase del decàleg: " Durant la setmana cuida la teva preparació física"

Esta lligada l’alimentació a l’estat de forma d’una persona? Per suposat. De fet els entrenadors personals ens formem en nutrició i aquesta és un dels components bàsics d'un programa d'entrenament o preparació física. Com a educador una de les meves especialitats ha estat sempre el tema de la nutrició saludable. Com a muntanyer o esportista, he après que allò que mengem és fonamental per al nostre rendiment. Si mengem malament i no aportem els nutrients necessaris per la nostra activitat, sigui professional, escolar o esportiva, el cos ho sent i ens avisa: s'engreixa, enmalalteix, o no arribes al cim.

Quins són els mals hàbits que tenim normalment? Habits "dolents" en tenim tots... l'important serà pensar-hi i fer-nos el propòsit de canviar allò que seria millor canviar. Diuen els "lamas" que podem fer-ho en 21 dies canviant el mal hàbit introduïnt-ne un de nou que el substitueixi.

Quantes hores d’entrenament hauria de fer algú que no entreni per curses? Algú que no entrena per curses?... La O.M.S. recomana un mínim de 30 minuts d'activitat física diària, i això no ho fa tothom... i no serveix allò del "no tinc temps ni diners" perquè pots entrenar a casa teva en 15 minuts fent servir entrenaments d'alta intensitat i assolir així molt més que els mínims. De fet jo crec que cada dia hem de fer alguna classe d'activitat física, ni que sigui caminar, pujar les escales o estirar una mica...

I quantes hores per les persones que volen fer una cursa de 20km per Muntanya? Fer una cursa de Muntanya de 20Km no és "moco de pavo". Salvant les diferències individuals, jo recomanaria com a mínim una sessió de treball de força a la setmana i una (millor 2) de treball aeròbic combinada amb core i abdominals. A més de respectar els dies de descans actiu amb "estiraments" específics i cuidar molt el que es menja i es beu. Les hores de son també són fonamentals per al rendiment. No podem oblidar tampoc la importància dels exercisis de visualització i meditació.

Tractem bé la nostra esquena? L'esquena és molt important per a qualsevol persona. El que passa és que com no la veiem no li parem atenció. Hem de desenvolupar aquesta propiocepció i adonar-nos de les males postures, per exemple quan seiem a la feina o en les estones lliures... jo diria que l'esquena i la cadera són dos punts fonamentals ...

Quines són les lesions més habituals en els corredors? Segons els especialistes, les lesions més importants dels corredors són entre d'altres la fascitis plantar, la síndrome de la cintilla iliotibial, les distensions i trencaments fibrilars, la tendinitis rotuliana, l'escorçament del psoas-iliaco, sobrecàrrega piramidal... esquinços, contractures. Jo veig molta gent correns per Montjuïc que no haurien de córrer. Sovint es pensa que és la millor forma de començar a perdre pes o guanyar forma, i no... córrer té els seus perills si no es fa bé i als nivells adients. Els que saben diuen que s'ha d'estar en forma per córrer en comptes de córrer per estar en forma. Per exemple jo recomano fer nordic walking abans que running a persones amb sobrepès o problemes d'osteosporosis i calcificació (dones pre i post menopàusiques).

Com es poden evitar? Entre d'altres, cuidant l'alimentació, hidratant-se correctament, fent servir un calçat idoni (no tots els peus són iguals), i no sobreentrenant, sense oblidar el tema que ja he comentat abans: treballar també sessions de força i sobretot "estiraments" específics.

Diga’ns un llibre, una cançó i una película que t’hagin arribat al cor. La peli és lo més fàcil: bailando con lobos, la cançó Dirty Paws “Of Monsters and Mens” i el llibre... Walden, de H.D.Thoureau, que el tinc permanentment enllaçat al meu blog de muntanya.

Creus en l’amistat perpètua? hummm... crec que més que perpètua que em sona a condemna, diria amistat de llarga durada... però em sembla que allò de que todo lo que empieza se acaba... és una veritat com un piano.

Creus que la gent s’ha inhumanitzat? Som més cruels ara que abans? Ufa... aquesta també és difícil ... Ara el que passa es que veiem una guerra en directe i continuem menjant-nos l'hamburguesa sin pestañear... potser sí que ara estem una mica més alienats de les nostres pròpies emocions o millor dit de sentir les emocions dels altres (allò de l'empatia). La bona notícia és que podem millorar.

Moltes gràcies Juanto i que tinguis l'èxit que et mereixes. Ens tindràs aquí, ara i sempre.

Psicopedagogiaactiva.com

Fitnessmontjuic.com (Personal Training)

4 relatos breves para pensar (ebook)

Orientaypsico (blog de psicopedagogia)

Juantotreck (blog de muntanya)

28 abril 2014 by DonaAlpina