Club Excursionista DonaAlpina

Laura Rubio

Avui entrevistem Laura Rubio, una integrant del grup DonaAlpina Hivernal. Una gran Dona i una gran esportista que gaudeix amb els barrancs, escalada i alpinisme. Tot un referent dins del Club Excursionista. Tenim molta sort de tenir-la entre nosaltres. Laura, gràcies per estar aquí, per ser tan valenta i per ser una gran amiga; ets única.

Laura, quan vas començar a fer muntanya i com va anar?
va ser fa 11 anys, tot just començava a sortir amb el meu home i la primera escapada que vam fer junts va ser al parc nacional d'Ordesa vàren ser quatre dies en els quals vàrem obrir una porta que mai més hem tornat a tancar.
Com va anar?? Fatal!!! Vaig estrenar unes botes a un trekking de 11h que em va destroçar els peus i aqui es van acabar els quatre dies de vacances.

Quina acitivitat t'agrada més, descens de barrancs, alpinisme, escalada?
Es difícil decidir-se per una perquè casdascuna te el seu que, pero crec que l’alpinisme, arribar a un cim ja sigui caminant, per una canal, aresta etc… és increïble, saber que puc amb el fred, el cansament, deixar de banda la por…etc, li dona un altre sentit a la meva vida.
Els barrancs són molt menys patidors i molt més divertits!!!
Amb l’escalada tot just acabem de començar i ja ens em enganxat!!!

Parlem de barrancs i diga'ns quans has fet? els tens comptabilitats?
No els tinc tots comptabilitzats, només els de l’estiu passat que vàrem fer una llista i al final de temporada vàrem calcular 36, molts d’ells repetits en diferents èpoques i diferents caudals.

El més difícil quin ha sigut? I el més maco?
El mes difícil tot i que no ho és, va ser el Taurinya en crescuda, la seva roca relliscosa i el canó d’aigua que duia vam patir una mica, sobretot per arribar a la capçalera del l’últim ràpel.
Hi han molts de macos: el Núria, el Mascún, el Llech… Pero per mi el més maco és Sant Aniol, per la seva roca Cálcarea, per les seves aigües color turquesa, les seves formacions a causa de l’aigua, per ser on és (un lloc especial).

Creus que hi ha poques dones en el món dels barrancs? per què?
Sí pero no només als barrancs… el per què no el sé,  però és una llàstima.

A França hi ha més tradició a fer-ne? saps per què?
A França en general hi ha més tradició als esports de muntanya, suposo que els Alps tenen molt a veure; els francesos a més, saben gestionar i aprofitar el que la natura els ha proporcionat.

Que aconsellaries a una noia que es vulgui inciar en aquest món?
Que ho provi!!!! Segur que li agrada!!! que fagi cursos, els barrancs no només s’ha de saber rapelar!!!! És molt important saber llegir l’aigua, fer maniobres,  autorescat, etc…que busqui una bona colla amb qui sortir i que sobretot abans de fer qualsevol salt o tobogan s’ha de comprovar encara que sigui 1mt.

Hi ha graduació de barrancs? a Catalunya qui es el més potent? i a la península?

Sí, la graduació de barrancs que es fa servir sol ser la última normativa aprovada per la federació francesa de montanya i escalada i la federació francesa de espelologia. Es tenen en compte els següents criteris:
Dificultat vertical
Dificultat aquàtica
Compromís i recorregut.
El millor de Catalunya les Gorgues de Núria.
El millor de la península no t’ho sabria dir pero el millor d'Europa segur que és el Goufre d’Enfer al pririneu oriental francès.

Que donaries per anar a Isla Reunion?
Seria increïble!!! De moment ens haurem de conformar amb poder anar als Alps.

Has provat aquest hivern l'alpinisme amb el grup DonaAlpina Hivernal, que tal la experiència? la recomanaries?
El grup hivernal a sigut la canya!!! Em fet un grup molt ben parit!! Ens ha donat l’oportunitat de fer coses que fins ara no haviem fet o feiem poc perquè sempre anavem sols, hem apres tècniques de seguretat, hem fet corredors, hem escalat en gel, etc... Ens han quedat moltes coses pendents per la propera temporada hivernal, pero aquesta ha sigut genial.

Un llibre i una pel·lícula
Libre: el bolígraf de tinta verdad d'Eloi Moreno.
Pel.lícula: una mente maravillosa

Moltes gràcies Laura, per dedicar-nos el teu temps i esperem veure't a Isla Reunion. Petons !!

10 juliol 2014 by DonaAlpina