Club Excursionista DonaAlpina

Núria Picas

Núria Picas, guanyadora de la Everest Trail Race 2012 ambl'equip Compressport Team amb un temps de 31h 03:19 en recórrer 160 quilòmetres y 25.000 metres de desnivell acumulat en un total de sis etapes sense descans. És la millor corredora del món i agraim que ens hagi concedit una entrevista. Esperem coincidir alguna vegada entre les Muntanyes.

Núria, a  quina edat vas començar a aficionar-te per la muntanya?
Desde que vaig néixer que estic en contacte amb la muntanya, als 10 anys ja escalava, i des de llavors que no n’he perdut el contacte.

D'on et be aquesta passió?
Dels meus pares, que sempre ens hi duien. Els meus inicis els recordo caminant i escalant per Montserrat, on hi guardo uns grans records i on encara m’hi deixo perdre tot sovint.

Quina ha estat la teva millor experiència a la muntanya fins al dia d' avui?
Qualsevol contacte amb la muntanya és un bona experiència. Tinc tants bons moments que no sabria destacar-ne cap.

Com va surguir lo de dedicarte a fer trails?
Després de la meva aparició a la Cavalls del Vent de l’any passat. Era la meva primera ultratrail i en guardo un gran record. Tan sols esperava acabar la cursa, i per sorpresa meva, vaig acabar guanyant, va ser una gran experiència.

Què preferiexes més els trails de llarga distància o bé les duatlons de Muntanya… que t´agrada mes?
A dia d’avui prefereixo els trails de llarga distància, ja que són més hores gaudint de l’esport i la natura. Tot i que els duatlons de muntanya m’agraden molt per la seva varietat, a l’haver-hi dos canvis entremig de disciplina.

T´agrada fer cims? Quin cim t'agradaria poder fer algun día? Per què?
M’encantaria fer el Cerví (Materhorn). De petita el meu pare em va dur, i desde llavors que el tinc a la ment. Tard o d’hora es deixarà acariciar, segur!!

Quins són els objectius per la propera temporada?
Continuar gaudint de la muntanya, dels indrets que he visitat i de les amistats que he anat coneixent durant aquest any. Sí, sóc feliç amb el què faig, els resultats vénen per si sols.

Que opines de la pol.lèmica sobre la utilització d'oxigen als vuit mils?
Jo penso que és una ajuda externa i del tot innecessària. No hi estic d’acord, per suposat.

Curses de Muntanya, que creus que esta passant amb els ultims accidents mortals de competidor/res que estan succeint? A que creus que poden estar deguts?
És una pena, i això ens ha de servir per reflexionar i recordar que la muntanya és la qui mana, la qui dicta sentència. L’hem de respectar i hem de tenir consciència d’on ens posem i què sóm capaços de fer.

Que opines del “boom” de les curses de muntanya?
Que és una bona manera de combinar l’esport amb la natura. Tenim la sort de tenir el millor corredor del món entre nosaltres, el Kilian, i això també ha fet donar ales a aquest esport.

Que opines de les macro expedicions comercials? El fet que pagant una suma de diners et pugin als cims més alts del planeta?
Si ambdués parts hi surten beneficiades, em sembla bé. El que no em sembla tant bé, és la quantitat de deixalla que s’està deixant al cims més alts del món. Això demostra la manca de respecte que hi ha per la natura quan hi ha aquest tipus d’aglomeracions.

I que penses de la evolució dels refugis que cada cop mes semblen hotels d' alta montanya amb dutxes, habitacions....? Creus que s'està perdent l'essencia de la muntanya?
Caram, jo encara no n’he vist cap. Però el que sí estaria bé és separar els que ronquen dels que no ho fan, realment és molt emprenyador.

Projecte 100 cims de la FEEC. Què en penses?
Crec que és una bona iniciativa per conèixer les diferents contrades del nostre país mitjançant l’excursionisme.

Si poguessis tenir un any sebàtic a on aniries?
Segurament aniria a viure als Alps, a Suïssa o al Nord d’Itàlia, i em pasaria el dia escalant, fent excursions per la muntanya i gaudint de tots els seus racons.

Com veus el futur del esport de Muntanya a Catalunya?
Esperançador. Tenim un jovent que està pujant amb molta força i moltes ganes, en gran part gràcies a la feina que s’està fent desde els Centres de Tecnificació.

Quins plans tens a nivel professional quan deixis de competir?
M’agradaria seguir tenint contacte amb la Selecció Catalana i la FEEC i poder aportar el meu granet de sorra.

I a nivell personal?
Seguir transmetent als meus fills, els valors de l’esport i la muntanya.

Què  t´enportaries a una illa deserta?
No m’enportaria res....deixaria que l’illa m’oferís els seus tresors.

Truita de patates o pa amb tomaquet i pernil?
Sempre pa amb tomàquet!!!

Que en penses de la web de DonaAlpina?
M’encanta, és una bona eina i no deixo mai de visitar-la.

I per ultim. Com animaries a les noies a fer muntanya?
Últimament em quedo parada al veure la gran quantitat de noies que s’estan aficionant a aquest esport. Que ho provin perquè els beneficis que en treuran seran molt grans.

Moltíssimes gràcies i ens alegrem que siguis la guanyadora de la copa del món. Ets la millor!

29 novembre 2012 by DonaAlpina