Club Excursionista DonaAlpina

Raquel Millan

Hem entrevistat a la Raquel Millan, una noia que escala molt i molt bé (pertany al grup d'escaladores DonaAlpina) i que es pren la muntanya molt en serio. Estem orgulloses de tenir-la entre nosaltres perquè a part de ser una gran alpinista és una gran persona. Raquel, et felicitem per tot el que fas i t'animem encara més a que facis relitat els teus somins.

Raquel, a quina edat vas començar a fer muntanya?
Se’m fa difícil posar una data concreta: els passejos per Collserola amb els pares buscant bolets o plantes, les colònies i campaments d’estiu..... d’una manera o altra, sempre he tingut una relació amb la muntanya, la natura, els animals..., sempre ha format part de la meva vida.

D'on et be aquesta passió?
La meva mare sempre ha estat a prop de la natura, recordo anar amb ella i la meva germana petita al bosc a jugar mentre ella es dedicava a dibuixar plantes que després classificava. També m’ensenyava el nom de les plantes i m’ensenyava quines són comestibles, a la tardor anàvem a buscar móres per fer mermelada....
La meva infància sempre va ser envoltada de verd; de fet, a la meva escola no teníem pati, teníem bosc perquè era als afores de Sant Cugat del Vallès, ara deu estar tot edificat......

Quina ha estat la teva millor experiència a la muntanya fins al dia d' avui?
Uff!! Quina pregunta tan difícil de respondre!! Cada dia a la muntanya té alguna cosa que el fa únic... potser les millors experiències han estat un cim o una paret compartida amb la persona estimada per la càrrega emocional que implica.

Principalment a que dediques mes temps, Cims, escalada, barranquisme, Muntanya....
Escalada esportiva, escalada clàssica, crestes i cims tot l’any i a l’hivern també corredors, esquí.... i alguna ferrata de tan en tant....tot i això també m’agrada agafar la bici i fer una volta o anar a buscar bolets o altres coses més tranquiles.

Quin cim t'agradaria poder fer algun dia? Per què?
No tinc cap mitomania especial per cap cim en concret, hi ha molts cims i moltes vies que tinc en ment i que voldria fer però no em treu la son ni la llista dels 3000’s ni el grau de les vies, ni cap altra llista o rànquing.
Perquè, com he dit abans, cada dia a la muntanya té alguna cosa diferent independentment del nivell de dificultat.

Que penses de les noies gri-gri?
Cadascú ha de fer el que li agradi, no tinc res a dir jo; simplement penso que sempre és més divertit participar activament que mirar-s’ho de lluny (i això val per tot).

Que opines de la pol.lèmica sobre la utilització d'oxigen als vuit mils?

Penso que desvirtua l’essència de l’alpinisme. Jo prefereixo fer un 3000 o un 4000 pels meus mitjans que no pas un 8000 amb tanta ajuda extra. Prefereixo anar de primera en un IV que anar de segona en un 7a....
Però està clar que el mercantilisme arriba a tot arreu, també a la muntanya.

T’agrada fer cims per les rutes normals o t’agrada anar per on quasi ningu puja?
Està clar que fer cims per les rutes menys transitades té un punt afegit de satisfacció personal i també de lligam amb el muntanyisme més tradicional.
També és una sensació molt especial fer un cim tota sola, tot i que aleshores cal tenir molt clares les condicions i els riscos i fer coses molts assumibles segons el nivell de cadascú, perquè qualsevol contratemps petit es pot convertir en un problema gran quan es va sol.

T’aniries a viure a un refugi?
Alguna vegada ho he pensat però crec que estic molt bé podent equilibrar la vida a la muntanya amb la vida a la ciutat, si més no per ara.

Que opines de les macro expedicions comercials? El fet que pagant una suma de diners et pugin als cims mes alts del planeta?

No trobo cap al·licient en que “em pugin” a cap lloc, prefereixo fer coses més fàcils pels meus mitjans, em sembla que la satisfacció és molt més gran.
En qualsevol cas, quan tot està a la venda i se li posa preu a tot....doncs aleshores tot es pot comprar....és la mercantilització de tot com dèiem abans.

I que penses de la evolucio dels refugis que cada cop mes semblen hotels d' alta muntanya amb dutxes, habitacions....? Creus que s'està perdent l'essencia de la muntanya?
Sí que es veritat que cada vegada semblen més hotels, o inclús bars de copes.... de totes maneres suposo que cadascú té dret a viure i interpretar la muntanya a la seva manera, però no m’acaba d’agradar massa  a mi.

Projecte 100 cims de la Feec. Que en penses?
Per ser sincera, no el coneixia i l’he buscat al web de la feec per informar-me’n. Doncs em sembla un projecte bonic, però com ja he comentat anteriorment, les llistes no m’interessen massa......

Si poguessis tenir un any sebàtic a on aniries?
Potser m’intentaria perdre pels grans parcs nacionals dels Estats Units o Canada.....

Has participat en alguna sortida o curs de DonaAlpina?
Sí, vaig anar al Vignemale i també he participat en un curs de rescat en paret

Truita de patates o pa amb tomaquet i pernil?

S’ha de triar??

Que t’agradaria trobar a la web de DonaAlpina?
Propostes de sortides, grups per temes, cursos, informació de novetats....

I per últim. Com animaries a les noies a fer muntanya?
Doncs duent-les per a que ho veiessin amb seus propis ulls, no?

Moltes gràcies Raquel i esperem trobar-te molt aviat entre les Muntanyes!

29 octubre 2012 by DonaAlpina

La Raquel va patir un accident de muntanya, al Posets el dia 2 de juny de 2013 i ens va deixar per sempre. Et trobem a faltar Raquel i el teu record sempre estarà amb nosaltres. T'estimem.