Club Excursionista DonaAlpina

Rosa López Codony

Hem entrevistat a Rosa López Codony, una monserrratina de cap a peus on ha vist la transformació del material, de les tècniques d'escalada i de la gent que freqüenta l'entorn. Fa pocs dies ha celebrat amb el seu home, l'Àngel el 60 aniversari envoltats de la gent que els estima. Ha sigut tot un honor tenir-la a DonaAlpina i esperem poder escalar amb ella en alguna ocasió. Moltes gràcies Rosa i us desitgem el millor del món. Una abraçada.

Rosa, quan fa que vas començar a enfilar-te per les parets i com va anar?
Vaig començar al any 68, amb un curset del "gelera", al meu germà li feia vergonya anar sol, i mira per on, després de 45 anys....ell ja no escala i jo encara vaig fent cosetes...

Vas ser de les primeres dones en escalar a Catalunya, estava mal vist pels homes?
Quan vaig començar a escalar, encara que no moltes, si que hi havien escaladores,  el que passa és que normalment una vegada casades...es posaven a criar els fills, i no seguien.
Sí que estava malt vist pels homes, més que res pels que no es dedicaven a la muntanya,  deien que no era femení, jo crec que ens tenien per “frescorres”, o ”marimatxos”, per sort, no tots eren així....guardo molt bon record dels companys d’escalada de aquella època!!!!!

Ha canviat molt el material d’escalada d’aquells anys amb el d’ara?
i tan que ha canviat!!!!!! jo recordo que anava amb la corda lligada directament a la cintura, les cletes, no existien las cintes, els mosquetons eren de ferro i que poc a poc els anàvem canviant pels d'alumini.....no parlem dels ferros,  friends, etc ..

Estàs d’acord amb el re equipament de vies? creus que s’ha de demanar permís a l’aperturista o no cal si la via pot ser un perill degut al seu estat de precarietat?
al re equipament de vies, sempre que es respecti a l’aperturista, està bé; hi ha vies on els aperturistes ja no estan en el món de la escalada, però si estan actius, seria tot un detall demanar-li permís.

Que opines de les cabres que viuen a Montserrat? són un perill o necessàries?
a mi no em molesten, però han provocat mes de un accident.

I que opines de les restriccions de la escalada a Montserrat?
és un tema que si la gent fos respectuosa, no seria necessari, el que passa és que quan es dediquen a posar restriccions...es passen: no pots acampar, no pots fe tal via, no pots fer un foc de campanya....no crec que faci falta... nosaltres fèiem focs de campanya, acampàvem, fèiem de tot, i les muntanyes no estaven més brutes que ho estan ara, també és cert que sempre hi ha hagut gent molt poc respectuosa amb al medi ambient, i ara ho paguem tots.

T’agrada l’equipament a l’estil francès (bastant a prop les assegurances) o prefereixes passar una mica de por entre elles?
abans tenies 3/4 assegurances en un llarg de corda, i estàvem acostumats a que fos així, avui en dia veus molts escaladors que com la pròxima assegurança estigui a tres metros, ja tremolen, però també gràcies a la proximitat de les assegurances, s’ha pujat el grau de la escalada.

Quina és la zona de Catalunya que t’agrada més per escalar? i del món?

sóc Montserratina al 100x100, però en general,  m’agraden molt totes, quan vaig esta a la Patagònia, vaig al·lucinar amb al Cerro Torre, la petita meravella de Gredos , la visera de Riglos,  impressionant...i a més... que no és bonic el Montseny????

S’ha t'han quedat vies al tinter?
i tant que sí.....moltes.

Sempre escales amb el teu home o ho combines amb més amistats?
amb el meu primer marit, jo escalava més que ell. Mentre ell anava a picar paret amb l’Enric Poblet (“el rodillitas”), jo anava a fer via llarga amb altra gent. Vaig enviudar  i després d’un temps vaig tornar a sortir a la muntanya amb l’Àngel fent  activitat molt forta (wig walls)... He compartit algunes escalades amb ell, i amb altre gent,  i no hi ha hagut cap problema. Aquesta setmana santa hem pujat a Vilanova de Meià per provar com tenim les piles, després de 1 any d’ hospitals i quimioteràpia, estem contents amb el que hem fet.

Heu celebrat el vostre 60 aniversari i hem vist les vostres fotos publicades al facebook. Heu aprofitat l’ avinentesa per viatjar?
la nostre situació actual  tema salut) no ens permet fer grans viatges, fa dos anys vàrem anar a la Patagònia, aquet any, com tenim que esta a prop del metges, arreglem la cuina

Quin consell envies a les dones que comencen?
que no es quedin parades en rocòdrom o en las "escoles" de escalada, potser faran menys grau,  però la experiència d’una paret no l’han de perdre. Per mi, la escalada no està als rocòdroms.

T’agrada el projecte de DonaAlpina? ho coneixies de fa temps o recentment?
us segueixo pel facebook, veig que esteu molt actives, això m'agrada...

Que opines de la gent que es passa els dies fent bloc a un boulder?
és una manera de fer gimnàs, no ho critico, però a mí el que m'agrada és la muntanya.

Que canviaries del món? i de tu mateixa?
del món els politics, les guerres i la fam...de mi mateixa, amb tots als defectes que tinc!!!!!!!!!, però qui no en té???? a la meva edat ja em conformo de ser com sóc.

Estàs conforme i feliç amb tot el que has fet i aconseguit?
vaig néixer al any 53, als 13 anys ja treballava.... i sí que potser podria haver aconseguit més i fet més, però estic contenta amb el que he fet i amb el que tinc.


Felicitats per la vostra tasca, com ja he comentat abans, sou un grup força actiu.

6 abril 2013 by DonaAlpina