Club Excursionista DonaAlpina

Santi Llop

Santi Llop és una figura important dins del món de l'escalada. Organitza la concentració d'escalada artificial del GAME, les 24 hores d'escalada en Terradets i les 24 hores del Penyal d'Ifach. Ha obert vies tan emblemàtiques com Mirall Impentrable a Montserrat. Es ha concedit l'honor de condecir-nos una entrevista  i poder gaudir una mica més d'ell.

Santi, quan vas començar a escalar i com va anar?
Vaig arribar a l'escalada per la necessitat de pujar un cim per un camí erroni. Feia alta muntanya i ens varem confondre de camí pujant. sense volen ens varem trobar amb un bloc de gel que ens barrava el pas a una canal i ens varem veure obligats a grimpar per una cresta. Tota la colla que hi anàvem varem passar molta por i varem decidir aprendre unes nocions bàsiques d'escalada per anar més tranquils.
En fer el curs d'escalada varem conèixer un ambient fabulós i uns nous companys molt agradables, Es va obrir una nova visió de fer muntanya.

T'imagines la vida sense l'escalada?
NO, encara que se que es possible. Però per poc que pugui escalaré
Per mi, l'escalada es quelcom més integral, no pas un conjunt d'especialitats, més aviat una forma d'interactuar amb la natura, fins i tot incloent altres esports com el ciclisme, el kaiak, el correr o el passeig per boscos tot escoltant els ocells.

Per què escalada artificial i no en lliure?
Prefereixo el lliure a l'artificial. Hi ha un profund desconeixement de la meva activitat escaladora. tothom m'associa a l'escalada artificial i la veritat es que la practico molt poc. Cert es que la promociono, però no tant com una dualitat, sinó com a recursos afegits. Vaig començar a fer artificial per a progressar per llocs on no podíem obrir en lliure, però molts cops aquest trams un cop netejats, provats i assegurats els deixàvem per repetir en lliure. Hores d'ara encara en succedeix en algun llarg. M'agrada molt que els llargs que he obert en artificial es repeteixin en lliure, però sense afegir expansions. Les expansions son la sortida fàcil i ja les hagués pogut posar jo per fer artifo, no? Penso que l'evolució de l'escalada passa per fer cada cop més lliure amb menys proteccions. No només cal entrenar el cos, sinó també el cap.
De fet la idea de pujar en artificial extrem sense expansions es per deixar la opció que en el futur algú hi pugui pujar en lliure.

Penses que els escaladors d'artificial fan malbé la roca picant claus i altres?
Evidentment, per això cal tenir clar les prioritats a l'hora de fer servir el material.
Sempre es molt millor fer un pas de ganxo, que posar un plom, malgrat que la por acostuma a fer que hom opti pel plom. Jo sempre minimitzo el us dels ploms, crec que hi han alternatives. Això també es aplicable a les expansions i no seria el primer cop que m'he baixat d'un punt per no poder passar sense.
Per tal de fer una escalada sostenible en el temps cal intentar pujar deixant el mínim rastre del nostre pas. En Josep Mª Alsina, gran escalador i amic ho va deixar ben clar quan va dir ".... el rastre que deixem a una paret indica la nostra inadaptació a aquest medi"
Val a dir que no tothom comparteix aquesta visió i sembla que es descontroli amb el martell a la mà.

Quina és la via mes maca en lliure que has fet? i en artificial? i la més dura?
s'em fa dificil escollir només una, tant en lliure com artificial, guardo molt bons records de moltes vies, unes pel lloc o la qualitat de la roca, d'altres per la história que hi ha al darrera, d'altres pel fet d'haver-les compartit amb molt bons companys, d'altres per moments concrets que fan que la resta del mon desaparegui i només recordes l'instant
La més dura: En el seu día la aresta Ryan de l'aguille du Plan, era molt jove i no estava a l'alçada físicament.

Com va néixer la idea de fer les 24h de terradets?
No va ser idea meva, en Pelut va dir que fora una bona excusa per passar un cap de setmana divertit i així va ser :) Jo només hi vaig participar amb molt bons amics i companys.

Quants events d'escalada més organitzes?els organitzes tu sol o amb algú més?
Soc el promotor de les jornades d'artificial i posteriorment del VilanovArtifo, un format novedos en el seu temps i que any rera any s'han anat consolidant. Dic promotor perquè no em sento propietari de res, actualment hi ha més gent que duu a terme iniciatives similars i valoro positivament tot allò que permeti promoure l'activitat i la seguretat. D'altra banda sense el grup de instructors i col•laboradors que conformem no seria possible. També participo en altres events federatius amb el mateix objectiu promocional.
Ara restringeixo aquesta activitat a 2 o 3 cops l'any, ja que si formes no escales i tampoc disposo de tant de temps per escalar

El paradís de l'escalada?
Em sento vinculat emocionalment a Montserrat, es a meva escola i com a muntanya es molt rica i diversa, però qualsevol vía llarga a alta muntanya pot ser un paradís, sempre que tingui bona companyia per gaudir-la.

Que t'emportaries a una illa deserta? 3 coses..
Abans que res companyia, després depenent de les característiques del lloc ja parlaríem de qüestions pràctiques i de supervivència

T'empenedeixes de no haver dit alguna cosa a algú en especial?
potser en algun moment......, però crec que cal ser responsable amb el que es diu i de les pròpies decisions. Amb el temps tot pren una perspectiva més suau en reconèixer i respectar l'altre. i les seves motivacions

Ets feliç?
intento fer camí en aquest sentit, no sols per mi, també per tots els que m'envolten. Crec en la teoria de la taca d'oli. No en hi ha prou en viure feliç, cal contagiar-ho al teu voltant.

Que t'ha quedat al tinter per fer?
Tant i tant.... si no fos per la il·lusió per fer-les la vida seria molt avorrida

Moltes gràcies Santi i ara, a per les coses que t'han quedat en el tinter.... mai és tard per fer realitat els teus projectes.

1 setembre 2013 by DonaAlpina