Club Excursionista DonaAlpina

Vanessa Jado Castilla

Vam conéixer a la Vanessa al curs d'escalada artificial que vam fer l'any passat. Té una simpatia fora de sèrie. Se la veu sempre feliç, motivada i envoltada de molts bons amics. Ens ha promès que algun dia ens treurà a escalar... esperem que sigui aviat.

Vane, quan vas començar a escalar i com va anar?
Fa uns 15 anys vaig fer un primer contacte, però no vaig trobar amb qui sortir a escalar i ho vaig deixar estar. Més tard vaig fer algun curs, però es pot dir que fa uns tres anys, arrel de coincidir amb un company i gran amic a la feina, practico l’escalada amb més continuïtat.

T'imagines la vida sense l'escalada?
Més aviat no m’imagino la vida sense sortir a la muntanya. A part d’escalar, m’agrada fer alpinisme, barrancs, vies ferrades o simplement sortir a passejar. Gaudeixo molt de la natura. Puc estar-me hores prismàtics i càmera en ma esperant a que surti algun animal salvatge o fotografiant les flors que em trobo pel camí.

Has tingut alguna caiguda important escalant?
De moment puc dir que no. Algun petit ensurt, però res important. Procuro ficar-me a vies que no sobrepassin els meus límits.

Penses que els escaladors d'artificial fan malbé la roca picant claus i altres estris?
Sempre i quan no es facin forats per fer les vies més assequibles, crec que fer servir friends, claus, ungles per progressar és molt menys agressiu que posar un parabolt o un spit, que si que es queden permanentment a la roca, tot i que sóc la primera que s’alegra quan els troba per les vies…

Quina és la via més maca que has fet?
Potser no és la més maca del món, però tinc un especial carinyo a la Sol Solet, perquè va ser la primera via que vaig fer.
Una altra de la que vaig gaudir moltíssim és la Boy-Roca a l’Elefant. Feia molt de temps que tenia fixació per pujar a l’Elefant, trobo que és una agulla amb una forma espectacular.

A on t'agradaria escalar?
Uff, a tant llocs! M’agradaria poder anar a les Fisher Towers, escalar per la Patagònia, visitar el parc de Yosemite…necessitaria més d’una vida per fer tots els projectes que tinc en ment!

El lloc més maco on has estat?
Pel Pirineu hi ha molts raconets encisadors.

Tens fills? t'agradaria que escalessin?
No tinc fills, però si en tingués, estaria encantada de que escalessin. Tinc clar que si alguna vegada arriba el moment, no els forçaria a escalar, esperaria a que ho decidissin per ells mateixos. La muntanya s’ha de gaudir, no es pot anar per obligació.

El valor més important de la vida? L’amistat.

Que t'emportaries a una illa deserta? 3 coses..
M’emportaria 3 llibres: Bajo los cielos de Asia, de l’Iñaki Ochoa de Olza, Una mujer en la cumbre, de la Chus Lago i Ascensiones, de la Catherine Destivelle.

T'empenedeixes de no haver dit alguna cosa a algú en especial?
Amb el temps he aprés que no serveix de res no dir les coses, sempre que es diguin sense ofendre. Darrerament no em callo ni una…

Ets feliç?
Si!!!!! Tinc una feina que m’encanta, uns amics immillorables, una família que m’estima i em cuida…què més puc demanar?

Moltes gràcies Vane i et desitgem tota una vida plena d'escalades i de felicitat. Ets una joia de persona!

1 setembre 2013 by DonaAlpina